Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

ΜΟΥΣΤΟΚΟΥΛΟΥΡΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ

Ήδη σας έχω δώσει μια συνταγή για απλά γρήγορα μουστοκούλουρα, που έφτιαξα πρόσφατα και δεν ακολούθησα κανόνες. Σήμερα που έχω λίγο χρόνο θα σας γράψω την παραδοσιακή συνταγή, με την οποία τα φτιάχνει μια φίλη μου, η Έλλη.. Εγώ δεν είχα την κατάλληλη υπομονή και στερήθηκα τη νοστιμιά τους.
Για τον μούστο: Βράζουμε τον χυμό των σταφυλιών με 1 φλυτζάνι στάχτη σε πυκνό τουλουπάνι, δεμένο σαν πουγκί, μέχρι να κατέβει το υγρό περίπου δυο δάκτυλα. Όταν κρυώσει το σουρώνουμε και το διατηρούμε 2-3 μέρες στο ψυγείο.
Για την αλισίβα: Βράζουμε για 2-3 λεπτά σε ένα μπρίκι 1 ποτήρι νερό με μια κουταλιά της σούπας στάχτη. Όταν κρυώσει το σουρώνουμε σε σουρωτήρι, που έχουμε στρώσει βαμβάκι.
Για την ζύμη: Σε μια λεκάνη βάζουμε:
2 φλυτζάνια του τσαγιού λάδι
1 φλυτζάνι του τσαγιού αλισίβα
2 φλυτζάνια του τσαγιού μούστο
2 φλυτζάνια του τσαγιού ζάχαρη
2 1/2 κουταλάκια του γλυκού κανελογαρύφαλα
3 κουταλάκια κοφτά σόδα
1 σφηνάκι κονιάκ
1 1/2 κιλά στο περίπου αλεύρι
Ανακατεύουμε απαλά την ζύμη μας και την αφήνουμε μαλακιά. Γι΄αυτό το λόγο πλάθουμε τα κουλουράκια με λαδωμένα χέρια. Τα τοποθετούμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί το ένα δίπλα στο άλλο. Δεν φουσκώνουν ιδιαίτερα. Ψήνουμε στους 170 βαθμούς περίπου, να ροδίσουν. Καλοφάγωτα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ (παστός) ΤΗΓΑΝΙΤΟΣ

Αφού ξαρμυρίσουμε τον  μπακαλιάρο κομμένο κομμάτια   ( μούλιασμα  για 24 ώρες τουλάχιστον σε νερό που το αλλάζω αρκετές φορές).  Φτιάχνουμ...

Τι μαγείρεψα σήμερα

Ετικέτες

Αρχειοθήκη ιστολογίου